Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan en druk aan het solliciteren bent, kan het voorkomen dat je bij een bedrijf terecht komt waar ze werken met sollicitatieprocedures. Bij een sollicitatieprocedure komt er dan meer aan te pas dan alleen een sollicitatiegesprek. Het eerste gesprek zal dan een oriënterend gesprek zijn. Mag je door naar het tweede gesprek? Dan zal dat meer over jouw eigen kunnen gaan, en als onderdeel hiervan kan je misschien nog een assessment verwachten. Daarnaast kan het ook zijn dat je een VIT test moet maken. Wat houdt dat precies in?
VIT test
De VIT test staat voor Volledige Intelligentietest. De test bestaat uit allerlei vragen die door elkaar gesteld worden. Er is niet maar één plek waar de VIT test gebruikt wordt. Er zijn dus ook geen specifieke bedrijfstakken die wel of niet gebruik maken van VIT. Een VIT is een algemene test die bestaat uit een vaste set vragen en is daardoor geschikt voor veel verschillende beroepsgroepen en ook verschillende opleidingsniveaus.
Onderdelen van de test
De VIT bestaat altijd uit vier onderdelen: rekenvaardigheid, cijferreeksen, analogieën en syllogismen. Rekenvaardigheid is een onderdeel van numeriek redeneren en hier gaat het vaak om complexe vragen. De focus bij deze vragen ligt op het oplossen van rekensommen, waarbij het niet om eenvoudige optel- en aftreksommen gaat.
Cijferreeksen zijn een tweede onderdeel van numeriek redeneren. Cijferreeksen, zoals het woord al zegt, bestaan uit een reeks van getallen waarbij het laatste getal is weggelaten. Deze dien jij dan ook in te vullen. Aan de hand van berekeningen kan er een patroon herkent worden in de reeks, welke jou ook zal vertellen welk getal er op de stip moet komen te staan.
Analogieën zijn een onderdeel van verbaal redeneren. Het gaat hierbij om paren van woorden met een specifieke relatie. Er zal een voorbeeld getoond worden en daarna zal je zelf een vergelijkbare analogie moeten aanvullen. Het woordpaar wat jij nu gecreëerd hebt, moet dezelfde relatie hebben als het voorbeeld.
Als laatste onderdeel zijn er nog syllogismen. Dit is een verbaal en logisch onderdeel en gaat dan ook om logisch redeneren op basis van stellingen.
Bron: https://hellotest.nl/